5 mites sobre l'auditoria de contractes


Arriba la factura energètica, com cada mes. Una mirada ràpida a la xifra que ja han descomptat del banc i cap a l'arxivador. Us reconeixeu en aquesta escena?

L'aparició al mercat de noves comercialitzadores i la divulgació dels beneficis de la gestió energètica han despertat l'interès de moltes persones per l'auditoria i optimització de contractes energètics al seu negoci.

Es tracta d'utilitzar la informació que ja tenim: Amb les últimes factures energètiques podem avaluar el consum d'un període i valorar les ofertes de les diverses comercialitzadores. La informació es pot trobar a la llista de comercialitzadores que proporciona la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia.

Aquesta és la primera actuació que se sol fer en un projecte d'eficiència energètica i, pràcticament en tots els casos, resulta en un estalvi significatiu que es manté en el temps.

Però com passa amb la majoria de novetats, s'han generat una sèrie de creences que ens poden portar a prendre decisions equivocades, des de continuar ignorant la nostra situació contractual fins a emprendre accions mal fonamentades.

Mite #1 
"El gestor energètic de la meva companyia subministradora m'ajudarà a estalviar"

Una mica potser sí. Però en el millor dels casos, les seves recomanacions sempre aniran orientades a aconsellar les millors opcions pel client dins de l'oferta de la companyia per la que treballa. Si volem obtenir el màxim estalvi, serà millor que busquem una opinió més independent.

Mite #2 
"Per estalviar, cal canviar de companyia elèctrica"

Com hem dit al principi, abans cal valorar l'oferta més actual del mercat i estar al cas de les millors condicions disponibles, bé consultant les dades oficials o bé demanant assessorament del nostre gestor energètic.

Mite #3 
"El secret està en baixar la potència contractada"

Les tarifes del tipus 3.0 o 6.0 mostren a la factura la potència que tenim contractada. En altres casos, aquesta informació no és visible a la factura i convé monitoritzar la instal·lació per verificar fins on és raonable reduir la potència.
Si tenim una tarifa del tipus 3.0 o 6.0 i reduïm la potència més del compte, podem rebre penalitzacions econòmiques considerables per excés de potència.
En les tarifes reduïdes no hi ha penalització econòmica, ja que en el moment que se supera la potència contractada salta l'interruptor de potència. En aquest cas, si es fa una reducció excessiva es produeixen talls freqüents que poden afectar els equips i les instal·lacions, sense comptar amb la disminució d'efectivitat i confort.

Mite #4 
"No serveix de res fer optimització de contractes: gran part de la factura són impostos"

La nostra experiència és que val molt la pena incidir en aquella part que es pugui. Estalvis d'entre el 10 i el 15% en el total de la factura anual no són infreqüents. En alguna ocasió, la auditoria de factures ha fet sortir a la llum defectes de facturació a favor del client que hem gestionat amb la companyia, obtenint el retorn de les quantitats indegudament facturades.

Mite #5 
"S'estalvia al principi, però es pot acabar pagant més al cap d'un temps"

Aquesta creença ve del proper sector de les telecomunicacions, que segueix una política de preus més agressiva. No és, de moment, el cas del sector energètic, però sí que cal fer un seguiment continuat dels preus i del mercat.

La recomanació del nostre expert

Christian Verge s'ha encarregat de molts dels projectes d'auditoria i optimització de contractes de JustaEnergia. Per tal de tenir una idea correcta del consum energètic del nostre negoci, recomana que com a mínim s'avaluin les últimes 12 factures, tot i que seria millor tenir-ne les dels últims dos anys complets.

Així podem tenir una imatge precisa de les necessitats de consum en totes les estacions de l'any i moments del negoci.

Des del mes passat, els associats als gremis de la FIHR poden enviar a JustaEnergia les seves factures a través de l'Energy Grader i obtenir informació de la seva situació respecte al sector, basada en dades estadístiques, i l'anàlisi individualitzada de la seva situació contractual.

No hay comentarios:

Publicar un comentario